In 2017 moeten we opkomen voor mentaal welzijn

Op dit moment hebben naar schatting 83 miljoen mensen[1] in Europa (bijna een derde van de volwassen bevolking), minstens éénvan een aantal mentale gezondheidsaandoeningen doorgemaakt. Maar de realiteit is dat dit door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) bekend gemaakte aantal vrijwel zeker de ware omvang van het probleem onderschat. Erger nog, in de top 20 van landen wereldwijd met het hoogste aantal zelfmoorden staan zes Europese landen. Mentale gezondheid is een enorm, een complex en een dodelijk probleem.

blogImage_mentalhealth1.jpg

Uit een onderzoek uit 2014[2] is gebleken dat van alle Europese landen Duitsland de koploper is in de aanpak van mentale aandoeningen, met name doordat hun sterke systeem van gezondheidszorg en de royale sociale voorzieningen een betere integratie in de gemeenschap mogelijk gemaakt hebben. De landen bovenaan de lijst — waaronder Denemarken, Noorwegen en Luxemburg — hebben de behandeling van en steun bij mentale aandoeningen weggehaald uit de ziekenhuizen en een zorgsysteem ontwikkeld waarbij integratie in de gemeenschap centraal staat.

Natuurlijk speelt gezondheid op de werkplek een belangrijke rol bij ons mentale welzijn. Uit recent Fellowes-onderzoek gebleken dat zittend werk de onderliggende oorzaak is van een aantal gezondheidsaandoeningen wat ertoe kan leiden dat het personeel zich niet betrokken en ongelukkig voelt.

Helaas hebben werkgevers niet altijd de juiste hulpmiddelen of vaardigheden om hiermee om te gaan. Sterker nog, werknemers vinden het moeilijk om met hun managers te praten over hun mentale gezondheid. Ze zijn bang dat hun eerlijkheid kan leiden tot ontslag, discriminatie of slechte carrièrekansen – wat het probleem nog ingewikkelder maakt.

blogImage_mentalhealth2.jpg

Gelukkig zijn er progressieve initiatieven, bijvoorbeeld het programma Not Myself Today van de EU, die de obstakels helpen uit de weg ruimen. Not Myself Today werd in 2016 gelanceerd en richt zich erop om meer bewustzijn en begrip te kweken voor de mentale gezondheid van personeelsleden, vooroordelen te verminderen en een veilige en ondersteunende werkcultuur te bevorderen. Bedrijven kunnen zich aanmelden op notmyselftoday.eu.

De link tussen de fysieke en mentale gezondheid is, hoewel belangrijk, niet echt nieuw. In de wetenschap is al lang bekend dat fysieke activiteit ontelbare voordelen biedt. Het grootste onderzoek hierover ooit werd uitgevoerd door de universiteiten van Cambridge en Essex en toont aan dat de regelmaat waarmee mensen gedurende de dag bewegen, zelfs als die beweging niet meteen een uitgebreide training is, geassocieerd wordt met zowel fysieke gezondheid als met geluk[3]. En uit een Fellowes-onderzoek blijkt dat beweging op de werkplek kan leiden tot holistische gezondheidsvoordelen voor werknemers waarbij allerlei gezondheidsproblemen aangepakt worden, van een slechte rug tot vermoeidheid.

De boodschap is duidelijk: het is nodig om actief te blijven en volgens onze conclusies willen de meeste werknemers ook actiever zijn op de werkplek. Het klinkt als een te groot probleem om aan te pakken maar de werkelijkheid is dat kleine veranderingen in activiteit veel kunnen doen om de oorzaken en gevolgen van mentale gezondheidsproblemen te bestrijden. Iets dat zo eenvoudig is als het afdrukken van een document op de printer die het verst weg staat van je bureau, kan letterlijk een verschil uitmaken.

Enkele progressieve bedrijven begrijpen dit en bieden hun werknemers de mogelijkheid om meer beweging in hun werkdag te brengen. Werknemers kunnen ofwel zitten of staan aan hun werkstations door middel van verstelbare bureaus. Managers zien in dat dit direct bijdraagt aan de holistische gezondheid van hun werknemers en tegelijkertijd de productiviteit ten goede komt. Bovendien is 71% van de managers het erover eens dat hun personeel gelukkiger zou zijn als ze konden afwisselen tussen zitten en staan tijdens het werken.. En 81% van de Senior Managers en 84% van de HR-Managers geloven dat zit-sta oplossingen nuttig zijn voor mensen met reeds bestaande gezondheidsaandoeningen. Zij weten dat het nu de tijd is om iets te veranderen.

Sluit u aan bij de beweging voor welzijn op het werk en download ons rapport: ‘Een beetje beweging voor groot succes’.

 

 

[1] http://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/mental-health/data-and-statistics

[2] http://www.eiumedia.com/index.php/latest-press-releases/item/1515-germany-leads-europe-in-dealing-with-mental-illness

[3] http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0160589

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s