Is uw kantoor de reden waarom uw personeel vertrekt?

Werkomgeving en arbeidstevredenheid zijn intrinsiek verbonden. Wat werknemers vinden van hun werkplek en kantoor, én hoeveel waarde er aan hun welzijn wordt gehecht, zal zonder twijfel invloed hebben op hoelang ze in een functie blijven.

Onderzoek van Fellowes ondersteunt deze bewering. Volgens ons artikel Een beetje beweging voor heel wat succes zou bijna een derde van alle werknemers vertrekken als hun werkomgeving slecht voor hun gezondheid is. Daar komt bij dat meer dan de helft van de managers vermoeden dat ze om deze reden mensen zijn kwijtgeraakt.

Het verhaal is simpel: bedrijven verliezen hun beste mensen vaak om redenen waar zij zelf invloed op hebben. Wat leidt tot de volgende conclusie: werknemersgezondheid en -tevredenheid is essentieel voor modern ondernemingssucces.

1200x627.jpg

Voldoen aan de verwachtingen

Mensen nemen meer dan ooit een steeds gezondere levenswijze aan buiten het kantoor. Ze verwachten dan ook dat gezondheid en welzijn ook op kantoor een prioriteit wordt. Twee van de vijf mensen zeggen dat ze naar het welzijnsbeleid van een bedrijf zouden vragen als ze solliciteren naar een nieuwe functie.

Maar wie al een baan heeft, zegt vaak dat hij of zij zichzelf ziet als iemand die thuis gezond is, maar ongezond op het werk. Met dat in gedachten is het niet verwonderlijk dat er in heel Europa steeds meer welzijnsprogramma’s geintroduceerd worden. Werkgevers moeten de gezondheid en tevredenheid van hun werknemers serieus nemen als ze de moraal willen verbeteren, de productiviteit willen verhogen en hun werknemers willen behouden.

 

Beter welzijn voor beter behoud

Als een slechte werkomgeving de oorzaak is van een exodus van werknemers, dan geeft dit aan dat bedrijven er wat tegen kunnen doen. Door een ondersteunende werkomgeving te creëren kunnen zij de gedachten bij werknemers om ontslag te nemen ombuigen. Maar wat moeten bedrijven precies regelen om er een te creëren?

Voor de meesten begint het met een welzijnsprogramma. Dit bevordert het personeelsbehoud, vermindert absenteïsme en voegt waarde toe. Maar het programma moet aantrekkelijk, holistisch en strategisch aangepast worden aan de bedrijfsdoelen om dat te bereiken. Daarom is een creatieve benadering van welzijn in het bedrijf noodzakelijk. Het moet alle personeelsleden aanspreken en kunnen inspireren tot een aanhoudende verandering.

Wat de details van het programma betreft, de eerste stappen kunnen simpel zijn. Bijvoorbeeld door de koektrommel te vervangen door een fruitmand om gezonde snackgewoontes aan te moedigen. Andere elementen moeten echter uitgebreider zijn.

Belangrijk is dat een welzijnsprogramma werkgevers de kans moet geven om de manier van werken fundamenteel te verbeteren bij werknemers. Veel kantoren faciliteren een zittende levenswijze, waarbij werknemers het grootste deel van hun dag zitten enwaar e-mail en online chat ervoor zorgen datmensen zelfs niet meer op hoeven te staan om met hun collega’s te praten.

Een Zit-Sta bureau is slechts een van de manieren waarop werkgevers dit kunnen veranderen. Het moedigt meer beweging aan gedurende de werkdag,  kan chronische ziekten voorkomen en werknemersgezondheid als geheel verbeteren. Beweging kan leiden tot een prettigere werkomgeving, wat weer kan leiden tot het behoud van personeel.

 

Duurzame betrokkenheid

Nu een derde van de ondervraagde mensen overtuigd is dat hun rug- en nekpijn voortkomt uit hun werkomgeving, is dat een belangrijke redenwaarom de bestaande werkplek zal moeten veranderen. Maar iedereen reageert verschillend op veranderingen, wat betekent dat er een duurzame betrokkenheid nodig is om resultaten te bereiken.

Om die reden moeten werkgevers vandaag nog hun inzet verhogen om op welzijn gerichte werkplekken te creëren. Hoewel sterke financiën, tevreden klanten en een aantrekkelijk ogend kantoor belangrijk zijn, het zijn toch de werknemers zijn die een bedrijf draaiende houden. Dit is waarom een gezond, tevreden en actief personeelsbestand essentieel is voor succes.

Laat een slechte werkomgeving en een zittende levenswijze op kantoor niet de oorzaak zijn van uw verlies van talenten. Ontdek hoe u een beetje beweegt voor heel wat succes.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s