Zeven redenen om te investeren in welzijn op de werkplek

De kosten van een slechte gezondheid op de werkplek zijn nog nooit zo hoog geweest. Stijgend ziekteverzuim en verminderde prestaties op het werk door een slechte gezondheid kosten Europese bedrijven een verbijsterende € 73 miljard per jaar.

Naarmate meer bedrijven zich richten op welzijnsprogramma’s op de werkplek om het probleem aan te pakken, stellen sommige sceptici dat de opbrengst de kosten niet rechtvaardigt. Dus wat is nu de waarheid? Kunnen welzijnsprogramma’s werkgevers helpen de financiële gevolgen van een slechte gezondheid te verminderen?Verhoogd absenteïsme door fysieke inactiviteit op het werk

Het antwoord is, uiterst empatisch, ja. Maar het kan nodig zijn om eerst enkele normen uit te dagen.

De oplossing ligt deels in het aanmoedigen van werknemers om meer tijdens hun werkdag te bewegen door af te wisselen tussen zitten en staan. Een manier om dit te implementeren is door middel van een ergonomisch werkplekconcept dat bekendstaat als Zit-Sta, zoals enkele progressieve Europese bedrijven al ontdekt hebben.

In Scandinavië veranderen Zit-Sta oplossingen al het werkende leven van 80% van de Zweedse, Deense, Finse en Noorse werknemers, waardoor ze productiever, gezonder en gelukkiger zijn. Scandinavië blijft leidend in welzijn op de werkplek, volgens de meest recente jaarlijkse geluksindex Universum[i]. Dit versterkt de basis van hun ondernemingen, wat een van de grootste uitdagingen is waar het senior management mee geconfronteerd wordt.

Zeven efficiënte manieren waarmee uw bedrijf profiteert door het volgen van dit voorbeeld:

 

 1. Verlaagd verzuimpercentage
  Bijna een derde (32%) van de werknemers heeft gemiddeld twee weken vrij genomen als gevolg van aandoeningen die veroorzaakt zijn door computerwerkzaamheden.[ii] Staan en bewegen gedurende de werkdag kunnen het risico op dergelijke symptomen sterk verminderen, en daarmee verdwijnt de noodzaak om zich ziek te melden.

 

 1. Hogere productiviteit
  60% van de werknemers claimt dat ze lijden aan dagelijkse kwalen die veroorzaakt zijn door zittend computerwerk, en dat hun productiviteit als gevolg hiervan is aangetast.[iii] Volgens Stephen Bowden, onafhankelijk ergonoom van Morgan Maxwell, “Kan een bescheiden winst in personeelswelzijn en productiviteit flinke financiële besparingen opleveren.”

 

 1. Talent behouden
  Meer dan de helft (60%) van de HR-managers zegt dat ze goede mensen hebben zien vertrekken bij hun bedrijf vanwege de werkomgeving.[iv] Met Zit-Sta laat u getalenteerd personeel zien dat u zich inzet om hun welzijn te verbeteren, en gewaardeerde werknemers blijven hangen.

 

 1. Aantrekkelijk werkgeversmerk
  70% van de Europese werknemers gelooft dat bedrijven met een krachtige gezondheids- en welzijnsethiek het beste personeel aantrekken.[v] Een gezonde werkomgeving waar getalenteerde mensen goed werk verrichten voor bedrijven die ertoe doen, zal u helpen nieuw talent aan te trekken, met name onder de jongere generaties.

 

 1. Gelukkigere werknemers
  72% van de HR-managers gelooft dat werknemers zich gelukkiger zouden voelen in een kantoorbaan als ze een zit-sta-bureau hebben. En gelukkigere werknemers zijn 12% productiever[vi].

 

 1. Dynamische cultuur
  Beweging op de werkplek kan leiden tot meer dynamische, en als gevolg daarvan winstgevendere, teams. Stephen Bowden voegt eraan toe: “Als de fysieke, sociale en psychologische elementen van de organisatie meegenomen worden, dan zal dit een positieve cultuur bieden die zal helpen het welzijn, de productiviteit en concurrentiekracht te behouden.”

 

 1. Werk van topkwaliteit
  63% van de HR-managers denkt dat het werk van werknemers van een betere kwaliteit zou zijn als ze zo nu en dan zouden staan tijdens het werk.[vii]

 

Dit zijn allemaal directe resultaten van een grotere focus op welzijn op de werkplek. En het is gemakkelijker te realiseren in uw bedrijf dan u zou denken.

 

Voor bewijs dat een programma voor welzijn op de werkplek uw winstgevendheid zal versterken, kunt u onze ROI-calculator proberen.

 

 

 

 

[i] http://nordic.businessinsider.com/the-23-countries-with-the-happiest-and-most-loyal-workers-2016-12/
[ii] Loudhouse Research 2016, in opdracht van Fellowes
[iii] Loudhouse Research in opdracht van Fellowes, 2016
[iv] Loudhouse Sit Stand research 2017
[v] Loudhouse Research 2016, in opdracht van Fellowes
[vi] https://www.fastcompany.com/3048751/happy-employees-are-12-more-productive-at-work
[vii] Loudhouse Sit Stand research 2017

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s