Commit BE FIT – Voor meer welzijn op kantoor

Veranderende eisen leiden tot andere lichamelijke belastingsfactoren ten opzichte van een paar jaar geleden

Wanneer designers zich uitleven in de moderne kantoorwereld blijft het individuele aspect vaak achterwege: glazen gevels, betonnen muren, koel staal, transparante ruimtestructuren en fl exibele werkplekken laten weinig ruimte voor een atmosfeer van welzijn en persoonlijke voorkeur. In het ergste geval ontstaan er bijna steriele werkplekken die allerminst bevorderlijk zijn voor het welzijn van de medewerkers en die zelfs ziekmakend kunnen zijn. „Welzijn“ is inmiddels een trendbegrip geworden. Het begon met de wellness-rage die jarenlang heerste in hotels, fi tnesscentra en supermarkten en die nu ook is aanbeland bij de kantoorinrichting. Anders dan op privégebied, waar welzijn vooral betrekking heeft op pure ontspanning, belooft het nieuwe toverwoord bij kantoorgebruikers een merkbare meerwaarde: werkplekken die een sfeer van welzijn scheppen, moeten een positieve stimulans vormen en de innerlijke drijfveer verhogen. Meer welzijn, meer motivatie, betere prestaties en minder kosten luidt de formule. De fi nanciële gevolgen van ziekteverzuim zijn enorm voor werkgevers.

De anatomie (van het Oudgriekse νά ana “op” en τομή tome) is een
deelgebied van de morfologie. In de medische wetenschap is dit de
leer van de opbouw van organismen.

 

Het begrip is samengesteld uit de Griekse woorden ergon (arbeid, werk) en nomos (wet, regel). Het centrale doel van de ergonomie is het scheppen van geschikte omstandigheden voor het uitvoeren van menselijke arbeid en het gebruik van technische installaties en gereedschappen. Waarbij – naast de vormgeving van de werkplek die
past bij de mens – vooral de verbetering van de interface tussen gebruiker
(mens) en object (machine) een bijzondere betekenis heeft.

Verplichte richtlijnen worden meestal afgeleid van bepaalde regelmatigheden, ervaringen of inzichten. Daarom gelden ze als maatstaf of richtlijn voor sociaal gedrag en voor verkeers-,gedrags-, communicatie- of spelregels. Hetzelfde geldt op het gebied van ergonomie, want ook hier zijn alle maatregelen, middelen en methoden voor de bescherming van werknemers bindend geregeld, zodat werkgerelateerde veiligheids- of gezondheidsrisico’s adequaat kunnen worden voorkomen. (DGUV- Information 215-410)

De dagelijkse zitmarathon

Na het ontbijt gaan we met de bus, trein of auto naar het werk, waar ons een lange werkdag op kantoor wacht om vervolgens ’s avonds gezellig op de bank plaats te nemen – dagelijks brengen we acht uur of meer zittend door.

Nog maar weinig mensen hebben evenveel lichaamsbeweging als onze voorouders. Hiertoe ontbreekt het vaak eenvoudig aan mogelijkheden, motivatie en natuurlijk ook noodzaak. In plaats hiervan bewegen we steeds minder en brengen we onze tijd hoofdzakelijk zittend door. Wie deze gewoontes wil veranderen, kan het beste beginnen op de plek waar we de meeste tijd van de dag doorbrengen: de werkplek.

Zitten als belangrijkste bewegingspatroon is volgens professor Gerhard Huber van het instituut voor sport en sportwetenschap van de universiteit van Heidelberg, geen normale houding voor mensen.

Wie gezonder werkt, geniet meer van het leven

Een foutieve houding en een slecht ingerichte werkplek leiden vroeg of laat tot problemen, waar zowel de werknemer als de werkgever last van zal hebben. Volgens een actuele studie van Loudhouse in opdracht van Fellowes is bijna driekwart van de ondervraagden ervan overtuigd dat hun prestaties en productiviteit duidelijk of aanzienlijk worden verminderd door werkgerelateerde pijn, zoals rug- en hoofdpijn.

Het kantoor is de beste plek om te beginnen met gezondere gewoontes

Positieve veranderingen kunnen we geleidelijk aanleren. Alles begint met kleine, stapsgewijze gedragsveranderingen, die na verloop van tijd “normaal” worden. De voordelen zijn van
lange duur en welzijn tijdens het werk heeft ook een positief eff ect op het privé-leven.

 

Een samenwerking van Fellowes en IGR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s