De veranderende kijk op welzijn op de werkplek

Nieuw onderzoek in opdracht van Fellowes toont aan dat een gebrek aan regelmatige beweging en een slechte houding bij een op de drie werknemers gezondheidsproblemen veroorzaakt. Dit leidt tot maar liefst € 73 miljard verlies in Europa door ziekteverzuim.

Wat betekent welzijn op de werkplek voor jou als werkgever? Een gratis fitnessabonnement? Een fruitmand in de kantine? Een ontspanningsruimte met zitzakken en zachtroze muren?

Initiatieven voor welzijn op de werkplek zorgen voor gelukkigere werknemersAlle bovenstaande manieren kunnen ervoor zorgen dat medewerkers beter gaan werken en zich beter gaan voelen. Maar geen van deze manieren gaan ver genoeg om het torenhoge niveau van ziekteverzuim te voorkomen, dat een gevolg is van de hedendaagse sedentaire levensstijl op kantoor.

Europese werknemers brengen gemiddeld 7 uur per dag zittend door achter de computer, en 94% van hen geeft toe lange tijd achter elkaar te zitten zonder beweging.

Hoog tijd voor een nieuwe denkwijze. De Zit-Sta beweging is een nieuw Europees initiatief om medewerkers aan te moedigen om tijdens het werk afwisselend te zitten en te staan, om zo meer beweging in hun werkdag te brengen. Met de hulp van ergonomie-experts wil Fellowes ervoor zorgen dat senior managers en HR-teams een nieuwe aanpak gaan hanteren ter verbetering van welzijn en productiviteit op de werkplek.

Het draait erom je medewerkers op een nieuwe manier te doen stilstaan bij alledaagse handelingen zoals zitten en staan. Een eenvoudige, kleine verandering in hoe zij omgaan met hun werkplek kan een grote verandering teweegbrengen in hun gezondheid en productiviteit.

 

De ethos van Zit-Sta

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen beter werken en zich beter voelen wanneer ze actief zijn en een goede houding hebben.

Bedrijven die de sedentaire levensstijl niet betwisten kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij hun medewerkers. Bij onderzoek namens de Zit-Sta beweging is verder ontdekt dat 95% van de Europeanen vinden dat hun bureauopstelling de meest invloedrijke welzijnsfactor op de werkplek is.

Dit was de rechtstreekse aanleiding voor de start van de Zit-Sta beweging. De Zit-Sta beweging draait om samenwerking tussen bedrijven om medewerkers te stimuleren tot een iets andere handelswijze en zo te kunnen genieten van de gezondheidsvoordelen. Het doel is om werknemers de kans te geven om aan hun werknemers te laten zien dat ze gezondheid zo serieus nemen, dat ze actief hun best doen om de dingen te verbeteren.

 

Waarom moeten werkgevers hieraan meedoen? 

Een aantrekkelijker werkgeversimago scheppen

Bedrijven die zichtbaar de traditionele normen uitdagen om voor beter welzijn te zorgen op de werkplek, plaatsen zichzelf in een toppositie om de knapste koppen van de hedendaagse arbeidsmarkt aan te trekken.

De uitgang afsluiten

Bijna een derde van de werknemers zou stoppen met hun baan omdat de werkomgeving slecht is voor hun gezondheid. En meer dan de helft van de managers gaven aan te denken dat ze om deze reden mensen zijn kwijtgeraakt.

Productiviteit verbeteren en lusteloosheid op de werkplek voorkomen

Een Zit-Sta werkwijze en meer beweging op kantoor kunnen zorgen voor een betere manier van werken en samenwerken. De ondervraagde werkgevers denken dat hun medewerkers gezonder, productiever, meer gemotiveerd en gelukkiger zouden zijn als ze volgens het Zit-Sta principe werkten.

Een beter rendement[1] op je welzijnsinvesteringen

Zit-Sta en beweging zorgen ervoor dat je welzijnsinvestering zijn vruchten afwerpt. Dit soort praktijken geven je een pioniersvoordeel als voorkeurswerkgever binnen een beweging die echt zorgt voor verandering in de welzijnsnormen voor de werkplek.

Doordat 1 op de 3 werknemers het gevoel heeft dat ze weinig of geen controle hebben over hun gezondheid op het werk en doordat ze de verantwoordelijkheid hiervoor bij de werkgever leggen, kun je door dit serieus te nemen echt een voorsprong krijgen in de wedstrijd om het beste talent aan te trekken en te behouden.

Dus als je bedrijf klaar is om op te komen voor beter welzijn op de werkplek, meld je dan nu aan voor de Zit-Sta beweging.

 

 

[1] 70% of employees think workplace wellbeing initiatives need to be long-term to work

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s