Hoe levert de agenda voor actief werken een staande ovatie op?

Het menselijke lichaam is gemaakt voor beweging. Wanneer het niet beweegt gaan dingen ernstig mis. Sterker nog, een van de grootste bedreigingen van gezondheid op de werkplek is momenteel de zittende levenswijze van mensen.

Eén op de drie Europese werknemers lijdt dagelijks aan pijn, zoals rugpijn, nekpijn en vermoeidheid, als gevolg van het urenlang achtereen voor een computerscherm zitten. 60% van de werknemers claimt dat hun productiviteit en prestaties zijn aangetast, en 32% heeft hierdoor gemiddeld twee weken vrij genomen. Dit kost bedrijven in Europa ongeveer € 73 miljard per jaar.[i]

Er is grote behoefte aan managers en HR-teams die een proactievere houding aannemen wanneer het gaat om meer beweging in de werkdag te brengen. Of het gebeurt door personeel te vragen elke 20 minuten op te staan en te bewegen of door ze eraan te herinneren om minimaal twee uur per dag staand te werken, het is tijd om enkele normen te trotseren en nieuwe gedragingen in te voeren.

Gezondheidsproblemen door een slechte werkomgeving

Door dit te doen zal er minder personeel lijden aan de houdingsproblemen die aan de basis liggen van diverse gezondheidsproblemen, zullen verzuimpercentages verlaagd worden en de productiviteit explosief toenemen. Werknemers zullen ook een hoger energieniveau en betere concentratie behouden. In een notendop; actief werken is commercieel gezien logisch.

Maar hoe krijgt u werknemers hierin mee? Toegegeven, het is gemakkelijk om ze te overtuigen van de gezondheidsvoordelen, maar dat we weten dat iets goed voor ons is, betekent niet dat we het direct zullen omarmen. Daarnaast hebben mensen tijd nodig om van een totaal nieuwe manier van werken een gewoonte te maken. Dat is gewoon de menselijke natuur.

Volgens onderzoek van Fellowes zou 68%[ii] van de werknemers willen dat ze actiever kunnen zijn en meer beweging in de loop van de werkdag kunnen toepassen, maar ze zoeken naar werkgevers die het voortouw nemen. 73%[iii] van de werknemers is het erover eens dat de aanpak van gezondheid op de werkplek proactief, preventief en duurzaam moet zijn, en geen snelle oplossing voor de korte termijn.

Geduld en volharding zijn sleutelbegrippen wanneer het gaat om het zien van resultaten. Uit een onderzoek door University College London uit 2009 bleek dat het gemiddeld 66 dagen kost om een nieuwe gewoonte op te bouwen, in plaats van 21 dagen zoals algemeen aangenomen werd.  Door de nieuwe agenda voor actief werken met name in de eerste paar weken te stimuleren, en tegelijkertijd op te letten en ervoor te zorgen dat het initiële momentum niet afzwakt, verhoogt u de kans op het creëren van een actievere werkcultuur.

Maar om senior managers te overtuigen zich hiervoor in te zetten, hebben ze bewijs nodig van ROI in management op de werkplek en van de voordelen van een actievere werkplek. Sterker nog, meer dan een kwart zegt dat ze hulp nodig hebben om te zien dat er een duidelijke verbetering in productiviteit en kwaliteit komt voordat ze investeren.[iv]

Dus ga aan de slag met een nieuwe actieve agenda, maar wees bij elke stap transparant tegenover je belanghebbenden over de voordelen en voortgang. Wanneer het senior management resultaten wil, stuur hun verwachtingen dan bij. Wees realistisch en duidelijk over termijnen en onthoud dat er sterke argumenten zijn voor marginale verbeteringen die na verloop van tijd invloed hebben.
Zoals Stephen Bowden, een onafhankelijke ergonoom, het zegt: “Bescheiden winst in
personeelswelzijn en productiviteit kan flinke financiële besparingen opleveren. Een onderzoek heeft aangetoond dat er een besparing is van ongeveer negen keer de uitgaven voor Investeren in welzijn voor een krachtigere ROIergo-nomische interventie. Het onderzoek[v] heeft het letsel en personeelsverloop gemeten.
[vi]
”  Het klinkt logisch en toont aan dat het beter is om geld uit te geven aan het creëren van een gezond personeelsbestand dan om de ziektekosten te dragen.

 

Voor meer inzicht in hoe actief werken uw winst kan beïnvloeden, kunt u het pov-rapport hier downloaden.

 

 

[i] Loudhouse Research 2016, in opdracht van Fellowes
[ii] Frankrijk: 51% Duitsland: 68%; Spanje: 69% Nederland: 56%
[iii] Frankrijk: 70% Duitsland: 71% Spanje: 74% Nederland: 58%
[iv] Fellowes Zit-Sta-onderzoek 2017
[v] REF – Spilling, S., Eitrheim, J. and Aaras, A., 1986. Cost benefit analyses of work environment investments at STK’s plant at Kongsvinger. In Corlett, E.N., Wilson, J.R and Manenica, I. (eds), The Ergonomics of Working Postures) London: Taylor & Francis), pp. 380-397
[vi] Veerle Hermans, Frankrijk:
“Benadruk de link met MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen): we geven om onze mensen en het welzijn van ons personeel. We weten dat mensen langer moeten werken, dus is het belangrijk om problemen op de lange termijn te voorkomen.
3P’s: people – planet – profit: we werken aan de voordelen voor mensen (en dit zal ook een effect hebben op de winst, aangezien we onze goede werknemers behouden en ze voorzien van goede werkstations zodat ze kunnen blijven doorgaan)”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s