Gezond thuis, ongezond op de werkplek – hoe HR-teams de breuk kunnen herstellen

De manier waarop uw personeel gezondheid en welzijn op persoonlijk en professioneel niveau ziet, raakt steeds meer vervlochten.

Dit is zeker het geval gezien de voortdurend veranderende aard en verwachtingen van de hedendaagse beroepsbevolking. De grenzen tussen werk en privé worden steeds vager, van wereldwijde teams die permanent werken, tot flexibele en mobiele werknemers die ‘altijd aan’ en ‘altijd verbonden’ zijn. Al die tijd wordt er druk uitgeoefend om productiever te zijn.

Werknemers nemen de juiste stappen richting een gezondere en actievere levensstijl, door hun eigen wearables te gebruiken om bij te houden hoeveel traptreden ze lopen tussen meetings, of door deel te nemen aan een conference call vanaf de loopband in de bedrijfsfitnessruimte. Waarom? Omdat het ze helpt op hun best te presteren.

De werkplek gezonder maken

Werknemers hebben de verantwoordelijkheid om voor zichzelf te zorgen en zich gezond te houden, maar als werkgever kunt u ze ondersteunen. Faciliteert u bijvoorbeeld een werkomgeving waar werknemers hun gezondheid en welzijn op de eerste plaats kunnen zetten, met als resultaat dat ze meer betrokken raken?

Volgens recent onderzoek door Fellowes is de kans groot dat het antwoord een krachtig ‘nee’ is. Eén van elke vier mensen beschrijft zichzelf als iemand die thuis gezond is maar op het werk ongezond. Eén van de drie heeft het gevoel weinig tot geen controle te hebben over de gezondheid op het werk, en ziet met name de werkgever als verantwoordelijk hiervoor. Een aanzienlijke 85% vindt dat welzijn op de werkplek meer prioriteit in het bedrijf moet krijgen.[i]

Dit gebrek aan werkgeversverantwoording is net zo ongezond voor uw bedrijf als voor uw werknemers. Waarom? De concurrentiestrijd voor de beste talenten neemt steeds meer toe. Daarom is het belangrijker dan ooit voor HR om een werkomgeving te creëren die zowel aantrekkelijk is voor de werknemer van nu als voor de werknemer van de toekomst. Sterker nog, 73% van de Senior Managers denkt dat de verwachtingen van medewerkers wat betreft welzijn op de werkplek gestegen zijn.[ii]

Werknemers zijn bereid ontslag te nemen vanwege een slechte werkomgeving

Werknemers zijn bereid ontslag te nemen vanwege een slechte werkomgeving

Bovendien is 58%[iii] van de werknemers het erover eens dat de aanpak van gezondheid op de werkplek proactief, preventief en langdurig moet zijn, en geen snelle oplossingen op de korte termijn. Wist u bijvoorbeeld dat bijna de helft (37%)[iv] vindt dat hun bedrijf meer moet doen om problemen met obesitas aan te pakken?

 

Stappen maken richting meer beweging

Een slechte houding kan ernstige lichamelijke consequenties hebben

De harde waarheid is dat dagelijks een uur sporten met gemak teniet gedaan wordt door meer dan zeven uur zitten voor een computerscherm. Werkgevers moeten deze zittende werkstijl uitdagen om te voorkomen dat ze de last moeten dragen van ongezond personeel dat niet betrokken is, en de financiële consequenties daarvoor moeten dragen.

Wat kunnen HR-managers doen om dit aan te pakken?

We weten dat mensen beter presteren en zich beter voelen als ze actief zijn. En volgens ons onderzoek vindt 95% van de Europeanen dat hun bureau-opstelling de meest invloedrijke factor is in hun welzijn op de werkplek. [v] Dus hier is uw startpunt.

Het draait erom uw medewerkers op verschillende manieren te laten nadenken over alledaagse handelingen zoals zitten en staan. Een eenvoudige, kleine verandering in hoe zij omgaan met hun werkplek kan een grote verandering teweegbrengen in hun gezondheid en productiviteit. Meer informatie kunt u hier vinden.

Maar het aanpassen van hun werkplekken is slechts de eerste stap naar een blijvende verandering. Moedig uw personeel aan om in beweging te komen, houd vergaderingen op een andere plek in het kantoor en ga persoonlijk met collega’s praten, in plaats van per e-mail of telefoon. Dit leidt ze niet alleen af van het scherm, maar het moedigt ook interactie en samenwerking aan en creëert een gemeenschappelijk gevoel, en daardoor meer productiviteit.

Van slecht nieuws goed nieuws maken

Natuurlijk is er nooit een excuus voor zelfingenomenheid. Vooral omdat er juist zo gemakkelijk een oplossing kan zijn voor de hierboven benadrukte kwesties – sterker nog, 70% van de kantoormedewerkers vindt dat de werkplek meer moet doen om gezondheidsproblemen proactief te voorkomen.

Als we zoveel tijd aan ons bureau doorbrengen, is de werkplek een ideale omgeving waarin goede nieuwe gewoontes gevormd kunnen worden die de gezondheid verbeteren. En door hierin het voortouw te nemen, krijgt u productiever en meer betrokken personeel dat uiteindelijk meer oplevert.

Download ons rapport om te ontdekken hoe u gezondheid en welzijn op de werkplek kunt verbeteren.

Wordt het niet tijd dat uw HR-team opstaat voor een gezondere werkplek?

 

 

[i] Loudhouse Research 2016, in opdracht van Fellowes. Landspecifieke bevindingen niet beschikbaar.
[ii] Loudhouse Research 2016, in opdracht van Fellowes. Landspecifieke bevindingen niet beschikbaar.
[iii] Frankrijk: 70% Duitsland: 71% Spanje: 74% Nederland: 58%
[iv] Frankrijk: 38% Duitsland: 40%; Spanje: 58% Nederland: 37%
[v] Loudhouse Research 2016, in opdracht van Fellowes. Landspecifieke bevindingen niet beschikbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s